Γενικές Ανακοινώσεις
Saturday, 04 Απριλίου 2020
Με λύπη μας, σας ενημερώνουμε ότι την περασμένη Κυριακή 29 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή στα 78 του χρόνια ο συνάδελφος ναυπηγός Κώστας Κοκκάλας.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στο Βαλτέτσι Αρκαδίας το 1942 και σπούδασε ναυπηγός και μηχανολόγος μηχανικός στην Ιταλία (μέλος ΤΕΕ).

Το 1974 ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από το ναυπηγείο ΝΕΩΡΙΟΝ της Σύρου, ως επιβλέπων μηχανικός παραγωγής ανεβαίνοντας όλες τις κλίμακες της ιεραρχίας, υπήρξε δε εκ των ελαχίστων στελεχών που εξάντλησαν την ιεραρχία και στα τρία μεγάλα ναυπηγεία της χώρας. Πιό συγκεκριμένα, την περίοδο 1987 ? 1994 διετέλεσε Γενικός και Εμπορικός Διευθυντής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, από τα οποία αποχώρησε το 1994 συμμετέχοντας στην ομάδα των επιχειρηματιών που είχαν αγοράσει το Ναυπηγείο ΝΕΩΡΙΟΝ. Την περίοδο 1997 - 2004 διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας που εν τω μεταξύ είχαν εξαγοραστεί από τον όμιλο ?ΝΕΩΡΙΟΝ?, εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Από τον Νοέμβριο του 2004 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ναυπηγείων ΝΕΩΡΙΟΝ, θέση που διατήρησε μέχρι τη μεταβίβαση του ναυπηγείου στον Όμιλο ΟΝΕΧ.

Επίσης, στην τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ναυπηγείων (CESA) που συνήλθε στο Όσλο της Νορβηγίας στις 10 Ιουνίου 2011 ο εκλιπών εκλέχτηκε στη θέση του Προέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Ναυπηγοεπισκευαστών (Ship Repair, Maintenance and Conversion), θέση την οπία ια πρώτη φορά στα 80 χρόνια της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ναυπηγείων καταλάμβανε Έλληνας επιχειρηματίας.

Ο εκλιπών συνεργάστηκε κατ΄ επανάληψη με τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχ. του ΕΜΠ στα πλαίσια προγραμμάτων, ενώ και ο γιός του Γιώργος είναι απόφοιτος της Σχολής μας.

Ο συν. Κώστας Κοκκάλας άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα όπου και διέμενε. Η είδηση του θανάτου γέμισε με θλίψη όλους εμάς που τον είχαμε γνωρίσει και είχαμε συνεργαστεί μαζί του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκέπασε τη σωρό του.

Γρηγόρης Γρηγορόπουλος

Κοσμήτορας Σχολής Ναυπηγών